Biztonsági kamerák

A biztonsági kamerák kategóriában különféle kamerákat találhat igényeinek megfelelően!

Álkamerák a betörők elrettentéséhez, amelyek megszólalásig hasonlítanak a valódi kamerákhoz, elemek behelyezése után villognak;

Vezeték nélküli kamerák amelyeket WiFin keresztül okostelefonjáról figyelhet, írányíthat;

Valódi AHD és IP kamerák otthonunk, irodák telephelyek megfigyeléséhez;

Autós kamerák, sportkamerák az út közben történő események rögzítésére;

Endoszkóp, boroszkóp kamerák az elérhetetlen, beláthatatlan helyek feltérképezéséhez, például csatorna, gápjármű motortere.

 

Alkalmazási területek

A biztonsági kamerák funkciójuk szerint védik azokat a területeket, tárgyakat, helyeket amiket megfigyelni szeretnénk. Az élet sok területén alkalmazhatjuk otthonunk védelmében - az AHD, vagy IP kamerát egy rendszer részeként, vagy az önállóan is működő wifis kamerát. Üzletek helyiségekben szerelhet rendszereket, vagy útközben használhat autós kamerát aminek felvételeit később a rendőrségnek is át tud adni.

 

Kialakításuk

A hagyományos értelemben vett biztonsági kamerák lehetnek cső (Bullet) vagy dome (Turret) kialakításúak. A dome formát elsősorban beltéren használják, mert közel van a fal síkjához, így szűkebb helységekben látóteret nyer, a cső formához képest, de csak 2 síkon pozícionálható, míg a csőkamerákat inkább kültéren használják, ott a csulónak köszönhetően könnyebben forgatható a kívánt irányba. A többi kamera nagyobb változatosságot mutat. A rejtett kamerák általában utánozzák valamilyen eszköz formáját, pl mozgásérzékelő, vagy füstérzékelő. Az okos kamerák nagyjából a hagyományos formákból indultak, de dizájn miatt némi eltérésekkel. Az álkamerák minden esetben a hagyományos kamerák formáját használja elrettentésképp.

 

Áramellátás

A kamerákat a legtöbb esetben külső forrásból meg kell táplálni. A hagyományos kamerák 12V-os feszültség mellett üzemelnek, az áramerősséget a kamera infrájának ereje, vagy plusz funkcióktól például a PTZ funkció (távolról irányíthatóság) befolyásolja. Az IP kamerákat szintén 12V-ról, vagy ha POE megtalálásról gondoskodunk, akkor az UTP kábelen keresztül keresztül 48V-al látja el. Okoskamerák esetében már jellemzőbb az 5V, ritkábban 12V. Az álkamerák leginkább elemmel működnek, hogy ne kelljen vezetékeket húzni az eszközig,

 

Kommunikációs csatorna

Az AHD kamerák analóg jelét régebben Coax kábelen vitték, ami még a mai napig jóminőségű képátvitelt jelent, de ennél a kiépítésnél külön kellett az áram vezetékezésről gondoskodni. A mai világban az UTP kábel az elterjedtebb az analóg rendszerek esetében is, ahol megoldott hogy ugyanazon a kábelen menjen a videójel és az áram.  IP rendszereknél UTP a használatos poes kiépítésnél az áram is ezen keresztül megy.

Okos Wifis kamerák jellemzően Wifin kommunikálnak némi vezetékes támogatással az eszköz tanításához, viszont ha terhelt a wifi hálózat mindenképp érdemes vezetékesen csatlakoztatni routerhez vagy modemhez - így stabilabb lesz a működés.